Manon Lescaut - Abbe Prevost "PDF e-kitap indir"

Manon Lescaut - Abbe Prevost
Kitap Adı: Manon Lescaut
Yazar Adı: Abbe Prevost
Çevirmen: Serap Orgun
Yayınevi: Habora Kitabevi
Kategori: Edebiyat Eserleri
Dosya Uzantısı: PDF | Nasıl Okuyabilirim?
İndirme Bağlantısı: İndirmek için buraya tıklayın.

Kitap/Yazar Hakkında

saygın bir adamın anılan yazarının önsözü
Bence, her nasılsa anılarıma kattığım Chevalier des Grieux'nin maceraları, sözünü ettiğim anılarımla pek ilişkisi olmadığından, sanırım okuyucular bu macerayı benim anılarımın dışında ayn bir bölüm olarak, okumakla daha çok memnun olacaklardır. Bu denli uzun boylu bir hikaye çok kez ve uzun bir süre benim kendi hikayemin anlatımını sık sık kesecektir.
Gerçekçi, doğrucu bir yazar olmak savında bulunmuyorum. Ne var ki bu anlatımı ağırlaştıracak, karman-çormanlaştıracak unsurların ayıklanması gerektiğini gayet iyi biliyorum. Bu Horace'ın kuralıdır:
Başlangıçta söylenmesi gerekenleri önce söyle,
Sonradan söylenecekler için ise fırsat bekle.

Böylesine basit ve apaçık bir gerçeği tanıtlayabilmek için bu kertede güvenilir bir tanığa ihtiyaç yoktur. Çünkü kusursuz beğeni kuralın birinci kaynağıdır.
Okuyucularım eğer benim yaşantımda yararlı ve eğlenceli bir şeyler bulurlarsa, bu ek bölümde de aynı şekilde ve yönde eğlenecekler ve memnun kalacaklardır.
Okuyucularım; M. des Grieux'nin kişiliğinde aşın tutkunun korkunç bir örneğini göreceklerdir. Konuyu daha da açıklığa kavuşturmak için gözünüzün önüne mutlu olmayı hiç mi hiç istemeyen ve kendi arzusuyla felaketin kör kuyusuna kendini bırakıveren genç bir kör getirin. Üstelik parlak bir meziyet sahibi olmak için her türlü yetenek bu gençte var. Gelgelelim doğanın bütün iyiliklerine ve bağışlarına ne idüğü belirsiz ve serseri bir yaşayışı yeğliyor. Yıkımını önceden görüyor da, ondan sakınmak istemiyor. Hatta bunun için kendisine gösterilen yollardan yararlanmayı istemeyerek felaket altında eziliyor. Oysa bu yollara başvurduğu takdirde, hemen o anda yıkımı son bulacak.
Sözün kısası oldukça kuşkulu bir karakteri, erdemle ahlaksızlıktan oluşmuş bir alaşımı, iyi saygıdeğer duygularla kötü hareketleri sürekli içinde barındıran anlaşılması güç bir genç. İşte size takdim ettiğim kişinin özü. Belli bir beğenisi olan dürüst kişilerin bu nitelikte bir yapıta yararsız gözüyle bakmayacağı açıktır. Bu kişide eğlenceli bir anlatımın yanısıra, bir ahlakın arıtılmasına hizmet eden bir olaylar dizisi bulacaklardır. Yazar olarak okuyucuyu eğlendirerek aydınlatmanın O'na büyük bir hizmet olduğu kanısındayım.
Ahlakın genel kurallarına gelince; bunlara hem uyulduğunu, hem de yok sayıldığını görüp hayrete düşecek ve insan yüreğinin bu gidiş gelişlerine nelerin sebep olduğunu merak edeceksiniz. Yani iyilik ve olgunluk fikrini takdir ettiği halde, kuramsal olarak kabul ettiği bu görüşten günlük hayatında nasıl uzaklaştığını görüp kendi kendinize bu sebepleri sorup cevaplarını araştıracaksınız.
Belli bir fikir seviyesinde olan kişiler, bütün hayatları boyunca konuşmalarının ağırlık noktasını neyin oluşturduğunu, hatta yalnız başlarına kaldıklarında en çok neyi kurguladıklarını incelemek istediklerinde rahatlıkla ve kolayca görürler ki, bu konuşmaların ve kurguların ağırlık noktası her zaman ahlaksal bir takım düşünceler üzerinde döner durur. Yaşamlarının en hoş, en zevkli ve en tatlı zamanları; yalnızken ya da bir dostla birlikteyken dostluğun sıcaklığı ve mutluluğa erişmenin yolları ve insanı bunlara varmaktan alıkoyan engelleri ve de bu engelleri yok etmenin yolları hakkında açık yüreklilikle karşılıklı düşündükleri zamanlardır. Horace ve Boileau, bu tip konuşmaların yaşamın en güzel izlerini oluşturduklarını söylemişlerdir.
Öyleyse insanlar nasıl oluyor da, bu denli yüksek kuramlardan cahil halkın seviyesine çabucak düşüveriyorlar? Eğer benim buna göstereceğim neden düşüncelerimizdeki çelişkileri ve tutarsızlıkları iyice açıklamazsa aldanıyorum demektir. Ahlak kurallarının belirsiz genel şeyler olmaları buna sebeptir. Bunları ahlakın ve yüceliğin ayrıntılanna uygulamak pek güçtür.
Önsözden

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İslam´da Bilim ve Teknik (1-5 Cilt) - Fuat Sezgin "PDF e-kitap indir"

Beyaz Diş - Jack London "PDF, ePub e-kitap indir"

Tarih Terimleri Sözlüğü - A. Timur Bilgiç "PDF e-kitap indir"